Kunnen wij jou ergens mee helpen?

T: 055 533 45 29

E: info@celsisbv.nl

Bron foto: NRC, Dieuwertje Bravenboer 

De oplossing voor het Japanse duizendknoop probleem

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die veel schade veroorzaakt. Wegen, dijken, huizen, bermen, brughoofden, kademuren, ze delven allen het onderspit door deze woekerplant. De exoot wordt alsmaar groter en verspreid zich razendsnel. Maaien en afvoeren is niet effectief, je blijft het immers elke keer opnieuw bestrijden. Maar er is nu een milieuvriendelijke en eenmalige bestrijdingsmethode!

Technisch Innovatie Bureau Achterhoek, afgekort Tibach, ontwikkelde een, inmiddels wereldwijd gepatenteerde, bestrijdingsmethode: het bevriezen van de wortels. De wortels van de woekerplant zijn niet bestand tegen temperaturen onder de -10°C. De takken van de duizendknoop worden net boven de grond afgesneden, waarna gaten in de bodem worden geboord. Vervolgens worden vrieslansen tot 1 meter diep in de grond gebracht en worden wortels van deze exoot bevroren en bestreden met 1 behandeling. De methode is in een testopstelling getoetst door de WUR en heeft geen nadelige neveneffecten op het bodemleven. Een uitkomst dus.

Lassche & Keizer, gespecialiseerd in koudetechniek, airconditioning en klimaatbeheersing en tevens koeltechnisch partner/toeleverancier van Tibach, leverde de gevraagde koeltechnische totaalopstelling. Celsis heeft in opdracht van Lassche & Keizer, als onderdeel van de totaalopstelling, de custom-made R449A luchtgekoelde chiller vriesunit ontworpen en samengesteld.

Er is in het ontwerp van de luchtgekoelde chiller vriesunit gekozen voor een Dorin frequentiegeregelde 2-trapscompressor, waardoor een compacte installatie mogelijk was. De 4-cilinder compressor wordt standaard geleverd met tussenkoeler inclusief inspuitventiel. De 2-trapscompressor levert een koelvermogen van 10 kW bij de condities van To: -45°C, Tc: +40°C.

De chiller unit is voorzien van Dixell regeling inclusief beheer- en registratiesysteem ten behoeve van de koelinstallatie en de temperatuurmetingen in de grond.

De gekozen koudedrager, “CoolFlow DTX” van Hydratech, wordt door een platenwisselaar afgekoeld naar een temperatuur van -42°C.

De R449A chiller unit en het waterzijdige deel zijn vakkundig geïnstalleerd en in bedrijf gesteld door Lassche & Keizer met een tevreden eindgebruiker als resultaat.

Deze test unit zal als blauwdruk worden gebruikt voor de komende productiemodellen.

Wij zijn natuurlijk trots dat wij een bijdrage hebben mogen leveren aan dit unieke project.

Wil jij na het lezen van dit artikel meer informatie over onze standaard- of custom-made installaties? Ons team komt met oplossingen die voor jou werken. Geen uitdaging is voor hen te gek. Bel met 055 533 45 29 en vraag naar onze afdeling projecten.  

Datum

21 juli 2022

Bron

Bron foto: NRC, Dieuwertje Bravenboer

Categorieën

Celsis nieuws

Terug naar het overzicht